Η Κάλυμνος, είναι ένα νησί με σπάνιες φυσικές ομορφιές. Συνδυάζει τη γοητεία του βουνού, με τα επιβλητικά άγρια τοπία και τις πλαγιές τις κατάφυτες από αρωματικά βότανα, με τις δαντελωτές ακτές και τα κρυστάλλινα νερά. Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως το νησί των σφουγγαράδων, λόγο της μακραίωνης παράδοσης που έχει στη Κάλυμνο το επάγγελμα αυτό, στο οποίο οφείλει ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής της ευημερίας και της φήμης της.

Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ανάμεσα στη Λέρο και στη Κω. Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων, με έκταση 110 τ. χλμ. και με πληθυσμό περίπου 16.000 κατοίκους. Νότια της Καλύμνου απλώνεται το Κρητικό Πέλαγος και στα δυτικά της το Ικάριο Πέλαγος. Περιβάλλεται από πολλά μικρά νησάκια άλλα κατοικημένα κι άλλα ακατοίκητα. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι η Τέλενδος και η Ψέριμος που κατοικούνται από κτηνοτρόφους και η Πλάτη, το Νησί του Σαρρή, η Γαϊδουρόνησος, η Αγία Κυριακή και τα Ίμια. Αποτελεί έδρα της επαρχίας στην οποία υπάγονται τα νησιά Λέρος, Λειψοί, Πάτμος, Αστυπάλαια, Αγαθονήσι και Αρκοί.

Τα τελευταία χρόνια η Κάλυμνος ΄΄ανακαλύφθηκε΄΄ τουριστικά. Οι απίστευτες ομορφιές του νησιού, το αυθεντικό νησιώτικο χρώμα των οικισμών του και η πολυσήμαντη ιστορία του, αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες ταξιδιώτες κάθε χρόνο. Η Κάλυμνος χαρακτηρίζεται ορεινό νησί. Τα άγρια τοπία με τους επιβλητικούς βραχώδεις όγκους τραβούν την προσοχή του επισκέπτη και προσφέρονται για αναρρίχηση, ένα άθλημα ιδιαίτερα διαδεδομένο στο νησί, αλλά και για ορειβατικές και περιπατητικές διαδρομές. Παρόλα αυτά η θάλασσα υπήρξε ανέκαθεν το κυρίαρχο στοιχείο ζωής του τόπου. Το νησί των σφουγγαράδων χρωστά στο πλούσιο βυθό του Αιγαίου τη φήμη του. Γι’ αυτό και αποτελεί αγαπημένο προορισμό των φίλων της κατάδυσης και του ψαροντούφεκου. Ενώ οι υπέροχες παραλίες, με τις πεντακάθαρες ακτές και τα διάφανα νερά προσφέρουν στους επισκέπτες μοναδικές στιγμές ξεγνοιασιάς.

Οι τουριστικές υποδομές του νησιού βελτιώνονται κάθε χρόνο και ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις των επισκεπτών, προσφέροντάς τους ότι επιθυμούν. Άνεση, πολυτέλεια, διασκέδαση, γαστρονομικές απολαύσεις, κ.α.

Προγραμματίστε τις διακοπές σας στο νησί των σφουγγαράδων και ζήστε αξέχαστες μέρες στον Αιγαιοπελαγίτικο παράδεισο!

Περιοχές του νησιού:
ΜΑΣΟΥΡΙ, ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΠΟΛΗ, ΨΕΡΙΜΟΣ, ΠΑΝΟΡΜΟΣ, ΤΕΛΕΝΔΟΣ, ΜΥΡΤΙΕΣ, ΚΑΜΑΡΙ, ΒΑΘΥΣ