Οι Λειψοί είναι ένα μικρό ήσυχο νησάκι που βρίσκεται σε απόσταση 11 ν.μ. ανατολικά της Πάτμου και 8 ν.μ. βόρεια της Λέρου. Έχει έκταση 16 τ. χλμ. Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοί του ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης και την αλιεία.

Το νησί παραμένει αναξιοποίητο τουριστικά και διατηρεί την αυθεντική του αιγαιοπελαγίτικη ταυτότητα. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιζητούν ηρεμία και απόλυτη ξεγνοιασιά. Ο γραφικός οικισμός, με τα κάτασπρα σπίτια εκτείνεται γύρω από το λιμάνι. Στην κεντρική πλατεία λειτουργούν οι ταβέρνες και τα παραδοσιακά καφενεία. Εκεί, ταξιδιώτες και ντόπιοι γίνονται μια παρέα και διασκεδάζουν με νησιώτικη μουσική και απολαμβάνοντας το παραδοσιακό κόκκινο κρασί.

Σημαντικά αξιοθέατα του νησιού αποτελούν οι εκκλησίες του. Κτισμένη πάνω σε ένα ύψωμα δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη που ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα. Στο εσωτερικό της φυλάσσεται η εικόνα της Παναγιάς της Μαύρης. Μια άλλη σημαντική εκκλησία των Λειψών είναι η Παναγία του Χάρου που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και πήρε το όνομά της από την εικόνα της Παναγίας που κρατάει στην αγκαλιά της τον αποκαθηλωμένο Χριστό. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε το λαογραφικό – εκκλησιαστικό μουσείο του νησιού.

Οι παραλίες των Λειψών φημίζονται για τα καθαρά κρυστάλλινα νερά τους. Στο νησί θα βρείτε παραλίες με άμμο και βότσαλα. Κοντά στο λιμάνι θα συναντήσετε τις αμμουδιές Λεντούς και Κυρά Βασίλαινα. Νότια του λιμανιού βρίσκεται ο όρμος της Κατσαδιάς, με τη βοτσαλωτή ακτή και στη συνέχειά του η παραλία Χαχλακούρα. Το Μονοδένδρι είναι η αγαπημένη παραλία των γυμνιστών, ενώ η παραλία του Πλατύ Γιαλού, με τη λευκή αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά, είναι μια από τις ωραιότερες του νησιού.

Αξίζει να παρευρεθείτε στη γιορτή του κρασιού που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο τέλος του καλοκαιριού. Θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε ένα παραδοσιακό γλέντι και να πιείτε άφθονο ντόπιο κρασί.