Λευκάδα, το νησί που μαγεύει κάθε επισκέπτη του. Οι απέραντες κατάφυτες εκτάσεις, τα βαθυγάλαζα νερά του Ιονίου, ο λαμπερός ήλιος που λούζει με τις αχτίνες του το νησί τη μέρα και το γλυκό φως του φεγγαριού που κάθε βράδυ πλημμυρίζει τον ουρανό δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για ονειρεμένες διακοπές.

Το πανέμορφο και ειδυλλιακό αυτό νησί ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων. Η ιδιαιτερότητα της Λευκάδας έγκειται στο γεγονός ότι είναι το μοναδικό νησί που έχει οδική πρόσβαση, γι’ αυτό και είναι γνωστό ως το ΄΄στεριανό νησί΄΄. Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί του Ιονίου και έχει έκταση 302,5 τ. χλμ. Απέχει 100 μ. από την Ακαρνανία με την οποία συνδέετε με μια πλωτή γέφυρα.

Το νησί της Λευκάδας μαζί με τα γύρω νησάκια Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστό, Σκορπιός, Μαδουρή, Σκορπίδι, Θηλειά, Σπάρτη και Κυθρό αποτελούν το νομό Λευκάδας. Πρωτεύουσά του είναι η πόλη της Λευκάδας, ενώ χωρίζεται σε έξι δήμους και δύο κοινότητες.

Η Λευκάδα είναι ένα νησί με αστείρευτες φυσικές ομορφιές. Έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη, την οποία οφείλει κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην αγάπη που έτρεφε προς το υπέροχο αυτό νησί ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Έλληνας κροίσος επέλεξε να δημιουργήσει τον προσωπικό του παράδεισο σε αυτόν τον τόπο. Ο Σκόρπιος, το διάσημο νησί του Ωνάση που φιλοξένησε μερικές από τις μεγάλες προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας, βρίσκεται απέναντι από το Νυδρί.

Η Λευκάδα είναι η γενέτειρα του μεγάλου μας ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ο οποίος εμπνεύστηκε και μεγαλούργησε στο νησί της Μαδουρής καθώς και του οικουμενικού ποιητή Αγγέλου Σικελιανού.

Η περιήγηση στο νησί αποτελεί μια πραγματική έκπληξη για κάθε ταξιδιώτη. Παραλίες μοναδικής ομορφιάς όπως το Πόρτο Κατσίκι, το Κάθισμα, ο Άγιος Νικήτας, το Νυδρί, τα Πευκούλια, η Σκάλα Γιαλού, ο Μύλος, το Αγιοφύλλι, ο Πόρος κερδίζουν τους λάτρεις της κολύμβησης για την καθαρότητα των ακτών και των κρυστάλλινων νερών τους.

Τα παραδοσιακά χωριά με τη νησιώτικη αρχιτεκτονική τους και οι Λευκαδίτες, με τη ζεστή φιλοξενία τους δημιουργούν μια οικεία ατμόσφαιρα. Η πόλη της Λευκάδας σύγχρονη και ταυτόχρονα παραδοσιακή αποτελεί μια ευχάριστη γνωριμία. Το ιστορικό κέντρο της διακρίνεται για το νησιώτικο χρώμα του και προσφέρεται για περιπάτους. Τα στενά πλακόστρωτα καντούνια που οδηγούν στις παλιές γειτονιές αποκαλύπτουν πτυχές της ιστορίας της πόλης. Εδώ, βρίσκονται τα μουσεία και τα περισσότερα ιστορικά κτίρια του νησιού.

Όλο το νησί είναι ένα φυσικό αξιοθέατο. Αξίζει να γνωρίσετε τόσο τους παραθαλάσσιους οικισμούς όσο και τα ορεινά χωριά που είναι κτισμένα μέσα στην καταπράσινη φύση. Τα πευκοδάση και οι απέραντοι ελαιώνες κυριαρχούν στην ορεινή και πεδινή Λευκάδα. Τα βουνά του νησιού αποτελούν σημαντικούς βιότοπους στους οποίους ζουν και αναπτύσσονται πολλά σπάνια είδη φυτών, πτηνών και θηλαστικών. Σπήλαια, καταρράκτες και πηγές με γάργαρα νερά είναι κάποιες από τις εκπληκτικές ομορφιές που θα δείτε και θα φωτογραφήσετε στο οδοιπορικό σας. Το νησί φημίζεται και για τα περίφημα κεντήματα και υφαντά που κατασκευάζουν οι γυναίκες κυρίως στην περιοχή της Καρυάς. Τα Λευκαδίτικα υφαντά αποτελούν αξιοθαύμαστα δείγματα παραδοσιακής τέχνης και αξίζει να αγοράσετε.

Η ποιότητα τα λευκαδίτικης κουζίνας βασίζεται στη χρήση των αγνών, ντόπιων υλικών και στις ιδιαίτερες συνταγές των επτανήσων. Στις ταβέρνες του νησιού θα δοκιμάσετε το μπουρδέτο, το μπακαλιάρο μπιάνκο, τη μαριδόπιτα, το φρυγαδέλι, διάφορες πίτες και συνταγές της ελληνικής κουζίνας.

Η Λευκάδα είναι ένα πανέμορφο νησί που κάθε λάτρης των ταξιδιών πρέπει να επισκεφθεί. Προγραμματίστε τις διακοπές σας, στο στεριανό νησί του Ιονίου και απολαύστε το μεγαλείο της φύσης και την εγκάρδια φιλοξενία.

Περιοχές του νησιού:
ΝΥΔΡΙ, ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΕΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ, NIKIANA, ΚΑΡΥΑ, ΛΕΥΚΑΔΑ ΠΟΛΗ, ΛΑΖΑΡΑΤΑ, ΛΥΓΙΑ, ΑΚΡΩΤΗΡΙ , ΛΕΥΚΑΤΑ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ, ΚΑΡΥΩΤΕΣ, ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΤΩΜΕΡΙ, ΚΑΘΙΣΜΑ, ΑΘΑΝΙ, ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ, ΣΥΒΡΟΣ