Ο νομός Ηρακλείου βρίσκεται ανάμεσα στο νομό Χανίων και Ρεθύμνου. Είναι ο πιο πυκνοκατοικημένος νομός της Κρήτης και ο ανεπτυγμένος οικονομικά. Αυτό οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν τις γεωργικές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα ο νομός Ηρακλείου να έχει τις υψηλότερες αποδόσεις σε αυτό τον τομέα. Αλλά και στην τουριστική εκμετάλλευση των φυσικών καλλονών καθώς και στην προβολή των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής. Ο συνδυασμός όλων αυτών συνέβαλε στην ραγδαία ανάπτυξη της πόλης και των παραθεριστικών κέντρων, κι έτσι σήμερα, το Ηράκλειο να είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο νομός Ηρακλείου, το λίκνο του Μινωικού πολιτισμού, έχει να επιδείξει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κρήτης. Αποτέλεσε το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού και στην Κνωσό, τη Φαιστό και τα Μάλια οικοδομήθηκαν τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα ανάκτορα του αρχαίου κόσμου. Γνώρισε εποχές μεγάλης ακμής αλλά και παρακμής. Στο ρου της ιστορίας η Κρήτη και η περιοχή του Ηρακλείου, λόγο της στρατηγικής της θέσης, αποτέλεσε το μήλο της έριδος για πολλούς κατακτητές. Σε κάθε περίπτωση οι Κρητικοί διατήρησαν την ιδιαίτερη κουλτούρα τους και διαφύλαξαν όλα τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.

Εκτός, όμως από την λαμπρή του ιστορία το Ηράκλειο έχει να παινευτεί και για τις απίστευτες ομορφιές του. Οι υπέροχες παραλίες του, οι αντιθέσεις των τοπίων, οι απέραντες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, συνθέτουν το φυσικό μεγαλείο του τόπου. Οι τουριστικές υποδομές του Ηρακλείου είναι αξιοζήλευτες. Στα παραθεριστικά κέντρα του νομού λειτουργούν μερικές από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες που προσφέρουν υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Το Ηράκλειο τα έχει όλα. Γνωρίστε το!

Περιοχές του Ηρακλείου:
ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ, ΑΡΒΗ, ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ, ΝΕΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΟΣ, ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ, ΠΙΣΚΟΠΙΑΝΟ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΟΛΗ, ΧΑΝΙ ΚΟΚΚΙΝΗ, ΚΕΡΑΤΟΚΑΜΠΟΣ, ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ, ΜΑΛΙΑ, ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΛΕΝΤΑ, ΜΑΤΑΛΑ, ΜΟΙΡΕΣ, ΓΟΥΒΕΣ, AΡΚΑΛΟΧΩΡΙ, ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟΣ, ΦΟΔΕΛΕ, ΤΥΜΠΑΚΙ, ΚΑΜΙΛΑΡΙ, ΣΤΑΛΙΔΑ, ΑΡΧΑΝΕΣ, ΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟΣ, ΚΑΛΑΜΑΚΙ
ΖΑΡΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗ
ΤΥΛΙΣΣΟΣ ΚΑΣΤΕΛΙ
ΓΟΥΡΝΕΣ ΚΑΜΑΡΕΣ