Ο νομός Λασιθίου είναι ο ανατολικότερος νομός της Κρήτης. Είναι ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις. Συνδυάζει την άγρια ομορφιά των βουνών του με τις καταπράσινες εύφορες πεδιάδες και την γραφικότητα των χωριών του με τις σύγχρονες υποδομές των πόλεων. Ο πληθυντικός δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι άλλη μια ιδιαιτερότητα του Λασιθίου, καθώς στον νομό συναντάμε τρεις μεγάλες πόλεις. Τον Άγιο Νικόλαο, την πρωτεύουσα του νομού, που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία μιας σύγχρονης πόλης διατηρώντας όμως και τη παραδοσιακή του ταυτότητα. Την Ιεράπετρα, την νύμφη του Λιβυκού, όπως την αποκαλούν και την Σητεία, με τις ανέγγιχτες – από τον χρόνο και κυρίως από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις – ομορφιές.

Το Λασίθι έχει πολύ καλές τουριστικές υποδομές, ενώ τα παραθεριστικά θέρετρα του νομού έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη. Όπως η Ελούντα, το επίνειο του Αγίου Νικολάου, η Ιεράπετρα, η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και η Σητεία με το μαγευτικό Φοινικόδασος του Βάι, το μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ευρώπη.

Η ιστορία του Λασιθίου αποτυπώνεται στους αρχαιολογικούς χώρους και σε όλα τα αξιόλογα μνημεία που συναντάει κανείς κατά την περιήγησή του στο νομό. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης Λατώ, το ανάκτορο της Ζάκρου, ο μινωικός οικισμός στο Παλαίκαστρο, το ιερό του Δικταίου Δία, το φρούριο Καλές, η Σπιναλόγκα και τα βυζαντινά μοναστήρια σκιαγραφούν μια διαδρομή πολυσήμαντη.

Η φυσική ομορφιά του τόπου συγκινεί κάθε φυσιολάτρη. Από τα εύφορα εδάφη του νομού παράγοντες οι μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών της Κρήτης. Επίσης, το Λασίθι φημίζεται για το εξαιρετικής ποιότητας λάδι που παράγει και για τη σταφίδα του. Εκτός, όμως, από εύφορες πεδιάδες και καταπράσινα τοπία στο Λασίθι συναντάμε και πολλές άγριες ομορφιές. Τα Λασιθιώτικα όρη με τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους που κόβουν την ανάσα, υπήρξαν ασφαλές κρησφύγετο των επαναστατών.

Σήμερα, ο νομός Λασιθίου, αν και δεν παρουσιάζει την ίδια τουριστική κίνηση με τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, θεωρείται ένας από τους δημοφιλής προορισμούς της Ελλάδας καθώς προσφέρει πληθώρα επιλογών στους επισκέπτες του. Ενδείκνυται για φυσιολατρικές διαδρομές, για θρησκευτικό τουρισμό, για ιστορικές και αρχαιολογικές αναζητήσεις. Ενώ οι ονειρεμένες παραλίες του αποτελούν τον επίγειο παράδεισο για κάθε λάτρη της κολύμβησης και των θαλάσσιων σπορ.

Επισκεφθείτε το Λασίθι και ταξιδέψτε στην μαγεία της κρητικής υπαίθρου!

Περιοχές του Λασιθίου:
ΧΡΥΣΗ – ΓΑΪΔΟΥΡΟΝΗΣΙ, ΠΑΧΕΙΑ ΑΜΜΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΓΡΑ -ΛΥΓΙΑ, ΜΥΡΤΟΣ, ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ, ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ, ΜΙΛΑΤΟΣ, ΕΛΟΥΝΤΑ, ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ, ΞΕΡΟΚΑΜΠΟΣ, ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ, ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΦΕΡΜΑ, ΣΗΤΕΙΑ, ΖΑΚΡΟΣ, ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ, ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ, ΚΟΥΤΣΟΥΝΑΡΙ,  ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ, ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ, ΜΟΧΛΟΣ, ΤΖΕΡΜΙΑΔΟ, ΚΡΙΤΣΑ, ΣΙΣΣΥ, ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΒΑΪ,  ΝΕΑΠΟΛΗ