Ο νομός Ρεθύμνου βρίσκεται ανάμεσα στα Χανιά και στο Ηράκλειο. Στα βόρεια βρέχεται από το Κρητικό και στα νότια από το Λυβικό πέλαγος.

Περιλαμβάνει τις επαρχίες Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου, Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου. Ο νομός Ρεθύμνου παρουσιάζει ικανοποιητική τουριστική ανάπτυξη. Ειδικά τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι δείχνουν να «εκμεταλλεύονται» ολοένα και περισσότερο τις φυσικές καλλονές του τόπου τους, την πλούσια ιστορία τους, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της κρητικής κουλτούρας, προβάλλοντας έτσι, με όμορφο και διακριτικό τρόπο τον τόπο τους. Όσο για την Κρητική φιλοξενία; Είναι παγκοσμίως γνωστό το πόσο περιποιητικοί και ζεστοί άνθρωποι είναι οι Κρητικοί.

Το έδαφος του Ρεθύμνου είναι κυρίως ορεινό με σχετικά μικρές εναλλαγές στη μορφολογία του. Θα συναντήσετε πολλά σπήλαια και εντυπωσιακά φαράγγια, κατάφυτες κοιλάδες και μικρά ποτάμια. Οι πεδινές εκτάσεις βρίσκονται στα βόρεια παράλια και στις περιοχές ανάμεσα στους ορεινούς όγκους. Από τους απέραντους ελαιώνες του Ρεθύμνου βγαίνει το εκλεκτό κρητικό λάδι. Επίσης, κατά την περιήγησή σας στο νομό θα συναντήσετε και τους αμπελώνες από τους οποίους βγαίνει το περίφημο κρασί και η διάσημη τσικουδιά.

Χαρακτηριστικό του νομού Ρεθύμνου είναι τα βουνά. Ο Ψηλορείτης, το διασημότερο και υψηλότερο βουνό της Κρήτης δεσπόζει στα ανατολικά του νομού. Το ύψος του φθάνει τα 2456μ. και ο όγκος του καταλαμβάνει το 1/5 της συνολικής έκτασης του νομού. Η οροσειρά του Κέδρους, με υψόμετρο 1777μ. που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Ψηλορείτη οριοθετεί μαζί μ΄ αυτόν την πανέμορφη κοιλάδα του Αμαρίου. Στο βορειοανατολικό άκρο του νομού υψώνεται ο Κουλούκουνας ή Ταλαία Όρη, με υψόμετρο και νότια της πόλης του Ρεθύμνου συναντάμε τον Βρύσινα, με υψόμετρο 858μ. Τέλος στα νοτιοδυτικά ο Κρυονερίτης, με υψόμετρο 1312μ., αποτελεί την ανατολικότερη κορυφή, των Λευκών Ορέων.

Το Ρέθυμνο με την μοναδική του φύση και την ιδιαίτερη ιστορία του εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του. Γνωρίστε το και αφήστε το να τρυπώσει στην καρδιά σας…

Περιοχές του Ρεθύμνου:
ΡΕΘΥΜΝΟ ΠΟΛΗ, ΑΝΩ ΡΟΔΑΚΙΝΟ, ΠΛΑΚΙΑΣ, ΑΔΕΛΕ, ΠΑΝΟΡΜΟΣ, ΣΕΛΛΙΑ, ΜΠΑΛΙ, ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ, ΠΛΑΤΑΝΕΣ, ΛΕΥΚΟΓΕΙΑ, ΛΙΜΝΗ ΠΡΕΒΕΛΗ,  ΕΠΙΣΚΟΠΗ, ΣΠΗΛΙ, ΜΥΡΘΙΟ, ΜΙΣΙΡΙΑ, ΑΜΑΡΙ, ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ, ΣΤΑΥΡΟΜΕΝΟΣ