Η Κέα ή Τζια, το πανέμορφο αυτό νησί με την μακραίωνη ιστορία που αποτυπώνεται στα αρχαιολογικά μνημεία της και τις ανεπανάληπτες φυσικές ομορφιές, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για ολιγοήμερες διακοπές. Προσφέρει στους επισκέπτες της την τέλεια απόδραση από την καθημερινότητα. Με την ανόθευτη κυκλαδίτικη ομορφιά της, τα επιβλητικά τοπία της και τις υπέροχες παραλίες, μοιάζει με τον επίγειο παράδεισο.

Είναι το βορειότερο νησί των δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Αττικής. Απέχει μόλις 17 ν.μ. από το Λαύριο, με το οποίο και συνδέετε καθημερινά με τακτικά δρομολόγια. Έχει συνολική επιφάνεια 130 τ. χλμ., ενώ το συνολικό μήκος ακτών της φτάνει τα 80 χλμ. Η Κέα είναι ορεινό νησί. Η υψηλότερη κορυφή της είναι ο Προφήτης Ηλίας με υψόμετρο 568 μ. και βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του νησιού.

Οι εναλλαγές των τοπίων μαγεύουν τον επισκέπτη του νησιού. Οι άγριοι ορεινοί όγκοι δίνουν τη θέση τους στα μικρά λιβάδια και τους ελαιώνες. Οι απότομες ρεματιές καταλήγουν σε μικρούς γραφικούς ορμίσκους και απομονωμένες ακρογιαλιές. Όλα μαζί δημιουργούν ένα ονειρεμένο σύνολο, τόσο αρμονικό και γοητευτικό, που μόνο στις Κυκλάδες συναντάει κανείς.

Η Κέα παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον – στο νησί, με την μεγάλη κι ενδιαφέρουσα ιστορία, σώζονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης, φυσιολατρικό – για όλα όσα προαναφέραμε και θρησκευτικό – κατά την περιήγησή σας στο νησί θα συναντήσετε πολλά ιστορικά μοναστήρι και εκκλησίες.

Αν και η Κέα δε φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή, παρόλα αυτά οι ευκαιρίες διασκέδασης δε θα σας λείψουν. Όσο αφορά το φαγητό, η ντόπια κουζίνα φημίζεται για τις νοστιμιές της. Επίσης, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά γλυκά και να αγοράσετε γλυκά του κουταλιού, μέλι και παστέλια. Το νησί, δεν έχει κορεστεί ακόμη από τον τουρισμό. Γεγονός που του επιτρέπει να διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή του ταυτότητα.

Οι τουριστικές του υποδομές ικανοποιούν τις ανάγκες των επισκεπτών του. Στη Κέα θα βρείτε ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων όλων των κατηγοριών που σας παρέχουν όλες τις ανέσεις.

Περιοχές του νησιού:
ΚΟΡΙΣΣΙΑ, ΟΤΖΙΑΣ, ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ, ΠΙΣΣΕΣ, ΧΩΡΑ – ΙΟΥΛΙΔΑ