Η Σχοινούσα βρίσκεται στο κέντρο περίπου του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Τη συναντάμε νότια της Νάξου και βορειανατολικά της Ηράκλειας. Είναι ένα μικρό νησί, με έκταση 9 τ. χλμ. που προσφέρετε για ήσυχες διακοπές.

Το νησί κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του το χρωστά στο θαμνώδες φυτό σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα.

Η Σχοινούσα ανήκει στην επαρχία της Νάξου. Έχει τακτική συγκοινωνία και το ταξίδι από τον Πειραιά ως το Μερσίνι, το ασφαλές λιμάνι της, διαρκεί 7 – 8 ώρες. Το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, θεωρείται ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο.

Η Σχοινούσα έχει δύο οικισμούς. Τη Χώρα και τη Μεσσαριά. Ο οικισμός της Χώρας είναι κτισμένος σε ύψωμα, στην ενδοχώρα του νησιού και απέχει 1,2 χλμ. από το λιμάνι. Τα παλαιότερα χρόνια το νησί είχε υποστεί πολλές καταστροφές από πειρατικές επιδρομές. Έτσι, οι κάτοικοι έκτισαν το χωριό της Παναγιάς, όπως αλλιώς αποκαλούν τη Χώρα από την εκκλησία της Παναγιάς της Ακαθής, σε ύψωμα για να έχουν ορατότητα προς τη θάλασσα. Τα σπίτια είναι κτισμένα με τη χαρακτηριστική κυκλαδίτικκη αρχιτεκτονική. Ο δεύτερος οικισμός του νησιού, η Μεσαριά είναι εξίσου γραφικός και γοητευτικός. Εκεί, θα επισκεφθείτε την εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Απέχει 3 χλμ. από τη Χώρα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια το νησί επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες που αναζητούν ήσυχα μέρη με παρθένες ομορφιές για να περάσουν τις διακοπές τους. Οι τουριστικές υποδομές της Σχοινούσας ικανοποιούν τις ανάγκες των επισκεπτών του νησιού και τους προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Οι φυσικές ομορφιές της Σχοινούσας την κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Διαθέτει 15 υπέροχες παραλίες, με ατέλειωτες αμμουδιές και καταγάλανα νερά που μαγεύουν κάθε επισκέπτη. Η περιήγηση στις ακρογιαλιές του νησιού αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Ξεκινώντας από το λιμάνι συναντάμε την παραλία Μερσίνι, τη Τσιγκούρα, το Λιβάδι, το Λιώλιο, τη Ψιλή Άμμο, τον Αλμυρό, κ.α.

Η Σχοινούσα είναι ένας μικρός ανεξερεύνητος παράδεισος, που σας περιμένει πολλά υποσχόμενος…