Ο Άγιος Ευστράτιος είναι ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται ανάμεσα στη Λέσβο και στη Λήμνο, στην οποία και ανήκει διοικητικά. Είναι ένα από νησιά της λεγόμενης ΄΄άγονης γραμμής΄΄. Την καλοκαιρινή περίοδο έχει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Το χειμώνα όμως οι συνθήκες διαβίωσης για τους 250 περίπου κατοίκους δεν είναι και οι καλύτερες.

Είναι ένα όμορφο νησάκι, που αξίζει να το επισκεφθείτε και να γνωρίσετε τις ομορφιές του, την ιστορία του και τους φιλόξενους κατοίκους τους. Το νησί πήρε το όνομά του από τον Άγιο Ευστράτιο, ο οποίος έζησε εκεί εξόριστος και πέθανε, κατά τον 9ο αιώνα. Ο τάφος του Αγίου βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του νησιού.

Ο Άγιος Ευστράτιος ή Άη Στράτης, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το νησί τους, έχει έκταση 45 τ. χλμ. Το έδαφός του είναι ηφαιστειογενές με λίγο πράσινο αλλά με πλούσιο υπέδαφος. Σύμφωνα με τα ευρήματα το νησί κατοικείται από τη Μυκηναϊκή Εποχή. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ερείπια της αρχαίας πόλης Νέαι.
Ο μοναδικός οικισμός του νησιού εκτείνεται στη βορειοδυτική ακτή του, όπου βρίσκεται και το γραφικό λιμανάκι. Το 1968 ένας ισχυρός σεισμός έπληξε το νησί και σχεδόν κατέστρεψε τον οικισμό. Τα περισσότερα οικοδομήματα, που δεν άντεξαν το χτύπημα του εγκέλαδου, χρονολογούνταν από τον 17ο αιώνα. Έτσι, ο παραδοσιακός οικισμός έδωσε τη θέση του σ’ ένα νέο που κτίστηκε πάνω στα θεμέλια του προγενέστερου χωριού.

Στο νησί λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία οι παραθεριστές απολαμβάνουν τη φιλοξενία των κατοίκων και την ηρεμία του τόπου.

Θα κολυμπήσετε στις πανέμορφες παραλίες του νησιού, Άγιος Αντώνιος, Άγιος Δημήτριος, Φτυλιό, Λιδαριό, Παναγιά και Καλάμι. Ενώ με καΐκι θα κάνετε τον γύρω του νησιού και θα δείτε τις θαλάσσιες σπηλιές. Σε πολλές από αυτές βρίσκουν καταφύγιο οι μεσογειακές φώκιες.