Οι Φούρνοι είναι ένα σύμπλεγμα από τρία μικρά νησάκια, τους Φούρνους, τη Θύμαινα και τον Άγιο Μηνά, τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο. Το μεγαλύτερο εκ των τριών, οι Φούρνοι που έχουν δώσει και το όνομά τους στο μικρό σύμπλεγμα, αποτελεί το ιδανικό ησυχαστήριο για όσους έχουν κουραστεί από τα κοσμικά τουριστικά θέρετρα και τις πολυσύχναστες πλαζ και επιθυμούν να περάσουν λίγες μέρες σ’ ένα τόπο ήρεμο, γαλήνιο και πανέμορφο.

Το νησί έχει έκταση 40 τ. χλμ. και έχει 1000 περίπου μόνιμους κατοίκους. Απέχει 11 ν.μ. από τον Άγιο Κύρηκο της Ικαρίας με το λιμάνι του οποίου συνδέετε καθημερινά. Ο οικισμός των Φούρνων απλώνεται γύρω από το γραφικό λιμανάκι του νησιού. Μια βόλτα στα στενά δρομάκια του θα σας μεταφέρει σε περασμένες εποχές. Τα παλιά καλοδιατηρημένα σπίτι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με τις μικρές λουλουδιασμένες αυλές γοητεύουν με την απλότητά τους. Μια εικόνα βγαλμένη από τις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας, καθώς διαβαίνετε την πλατεία με τα τεράστια πλατάνια. Εκεί, βρίσκονται τα παραδοσιακά καφενεία στα οποία συγκεντρώνονται οι ντόπιοι και ανταλλάσσουν τα νέα τους. Αν έχετε όρεξη για κουβεντούλα, καθίστε, πιείτε ένα καφεδάκι και σε λίγα λεπτά θα έχετε γίνει μια παρέα με τους φιλόξενους κατοίκους, οι οποίοι χαίρονται να μιλάνε για το τόπο τους.

Ένα χαρακτηριστικό των Φούρνων είναι ότι στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Φορέστε λοιπόν, τα πιο άνετα παπούτσια σας και περπατήστε απ’ άκρη σε άκρη όλο το νησί. Αναπνεύστε καθαρό αέρα και βελτιώστε τη φυσική σας κατάσταση…

Οι λάτρεις της κολύμβησης θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το μπάνιο σας στις παρθένες παραλίες του νησιού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι πολλοί όρμοι, που κλεισμένοι στην αγκαλιά των βράχων ή της καταπράσινης φύσης δίνουν την αίσθηση της ιδιωτικής πλαζ. Αλλά και οι δαντελένιες ακρογιαλιές, με άμμο ή βότσαλα και τα διάφανα νερά τους, που προσελκύουν τους παραθεριστές του νησιού.

Η πιο δημοφιλής παραλία των Φούρνων είναι η Χρυσομηλιά. Ο απάνεμος όρμος της και η υπέροχη αμμουδιά της συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση. Άλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Πετροκόπιο, όπου εκεί θα δείτε και τα ερείπια του αρχαίου λατομείου, η Ψιλή Άμμος, το Κασίδι, ο Κάλαμος, το Καμπί και η Βλυχάδα.

Με καΐκι θα επισκεφθείτε τ’ άλλα νησιά του συμπλέγματος τα Θυμιανά με τους λιγοστούς κατοίκους και το γραφικό ψαρολίμανο, καθώς και το ακατοίκητο νησάκι του Αγίου Μηνά, στα ανατολικά των Φούρνων με τις υπέροχες ακρογιαλιές.

Οι Φούρνοι είναι γνωστοί ως ψαρότοποι. Δεν είναι τυχαίο ότι το μικρό αυτό νησί διαθέτει έναν από τους πιο αξιόλογους αλιευτικούς στόλους του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Εξάλλου οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού είναι ψαράδες.

Οι τουριστικές υποδομές στο νησί βρίσκονται στα σπάργανα. Στους Φούρνους λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφικές ταβέρνες. Για τη νυχτερινή σας διασκέδαση αρκεστείτε στις φιλικές συζητήσεις με τους ντόπιους στα ταβερνάκια και στα καφενεία και σε αυτοσχέδια παραδοσιακά γλέντια. Και μη ξεχνάτε. Εδώ, ήρθατε για να ξεκουραστείτε και να ηρεμήσετε…