Οι Οινούσσες αποτελούν ένα μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα. Το μεγαλύτερο από τα νησιά αυτά είναι η Οινούσσα, που έχει δώσει και το όνομά της στο σύμπλεγμα, ενώ τα υπόλοιπα ακατοίκητα νησάκια είναι η Παναγιά ,ο Βάτος, το Ποντηκόνησι, το Αυλώνι, το Αρχοντόνησο και τα Πρασονήσια, τα δίδυμα κατάφυτα νησιά στο ένα από τα οποία βρίσκεται και ο Φάρος.

Βρίσκονται βορειοανατολικά της Χίου και η συνολική έκταση του συμπλέγματος φτάνει τα 14 τ. χλμ. Η Οινούσσα λόγο της θέσης της στο βόρειο Αιγαίο, βρίσκεται ανάμεσα στη Χίο και τη Μικρά Ασία, βρέθηκε στο στόχαστρο των Τούρκων οι οποίοι τη χρησιμοποίησαν ως βάση. Κάτι που έκαναν και οι Ενετοί. Ο μοναδικός οικισμός της Οινούσσας, που αποτελεί και τον ομώνυμο δήμο, χαρακτηρίζεται από τα αρχοντικά καπετανόσπιτα και όμορφα πέτρινα διώροφα σπίτια, που προσδίδουν στον οικισμό μια αριστοκρατική φινέτσα.

Το μικρό αυτό νησί έχει μεγάλη ναυτική παράδοση. Δεν είναι τυχαίο ότι από εδώ κατάγονται πολλοί εφοπλιστές, οι οποίοι συνηθίζουν να παραθερίζουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Κατά την παραμονή σας στην Οινούσσα θα κολυμπήσετε στις πεντακάθαρες παραλίες της. Τα γραφικά λιμανάκια και οι φυσικοί όρμοι θα σας εντυπωσιάσουν. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αμμουδερές παραλίες ή βοτσαλωτές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι ακρογιαλιές: Ζέπαγα, Κάστρο, Φάρκερο, Μπιλάλη και Χατζηαλή. Επίσης, με καΐκι θα κάνετε το γύρω του νησιού και θα επισκεφθείτε τα μικρά ακατοίκητα νησάκια του συμπλέγματος.

Αξίζει να επισκεφθείτε το ναυτικό μουσείο. Μέσα από τα εκθέματά του παρουσιάζετε η ναυτική ιστορία του νησιού. Στα βορειοδυτικά του οικισμού βρίσκεται το μοναστήρι του Ευαγγελισμού. Οι μοναχές φτιάχνουν εκπληκτικά υφαντά τα οποία εκθέτουν σε ειδικό χώρο. Δείτε τα και αγοράστε.

Στο νησί λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια που εξασφαλίζουν άνετη διαμονή στους επισκέπτες τους.

Αν το ζητούμενό σας είναι ήσυχες διακοπές σ’ έναν όμορφο και γαλήνιο τόπο, μόλις ανακαλύψατε τον ιδανικό για σας προορισμό…