Το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό λιμάνι της Ελλάδας, ο Πειραιάς, απέχει μόλις 10 χλμ από το κέντρο της Αθήνας. Το λιμάνι του Πειραιά έχει μακρά ιστορία, καθώς εδώ αγκυροβολούσε ο στόλος της Αθήνας ήδη από τα αρχαία χρόνια. Αν και στα χρόνια που ακολούθησαν το λιμάνι του Πειραιά έπεσε σε αχρηστία, τις τελευταίες δεκαετίες κατόρθωσε να γίνει το τρίτο πιο πολυσύχναστο λιμάνι στον κόσμο, καθώς εξυπηρετεί 20 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Το λιμάνι του Πειραιά χρησιμοποιείται σήμερα μόνο για τη μεταφορά επιβατών, καθώς η μεταφορά φορτίων διεξάγεται πλέον από τις προβλήτες του Κερατσινίου.

Προορισμοί από τον Πειραιά:

Από τον Πειραιά συνήθως φεύγουν πλοία για τα πιο δημοφιλή ελληνικά νησιά στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη.
Εκτός από τα συμβατικά πλοία, υπάρχουν επίσης ταχύπλοα και δελφίνια για τον Αργοσαρωνικό.

Πώς να πάτε στον Πειραιά:

 • Από το κέντρο της Αθήνας
  • Με ταξί: Μπορείτε να πάτε στον Πειραιά με ταξί από οποιοδήποτε μέρος της Αθήνας. Το ταξίδι απο την Ομόνοια στον Πειραιά διαρκεί περίπου 30 λεπτά, εκτός αν υπάρχει πολλή κίνηση.
  • Με μετρό: Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να πάτε στον Πειραιά είναι να πάρετε το μετρό από κάποιο σταθμό της Αττικής. Ο Πειραιάς είναι η τελευταία στάση της γραμμής 1 (πράσινη γραμμή). Η γραμμή 1 του Μετρό συνδέεται επίσης με τις άλλες γραμμές. Υπάρχουν τρένα για τον Πειραιά περίπου κάθε 5 λεπτά από όλους τους σταθμούς της πράσινης γραμμής. Το ταξίδι με τρένο από την Κηφισιά στον Πειραιά διαρκεί περίπου 1 ώρα, ενώ από την Ομόνοια στον Πειραιά περίπου 30 λεπτά. Τα δρομολόγια αρχίζουν στις 5 π.μ. και τελειώνουν τα μεσάνυχτα, ενώ κάθε Παρασκευή και Σάββατο τα δρομολόγια επεκτείνονται μέχρι τις 2 π.μ.
  • Με λεωφορείο: Το λιμάνι του Πειραιά συνδέεται συχνά με λεωφορείο με την Αθήνα και το αεροδρόμιο. Το λεωφορείο 049 συνδέει την Ομόνοια με το κέντρο του Πειραιά και το 040 το Σύνταγμα με το κέντρο του Πειραιά. Για να πάτε από το κέντρο του Πειραιά στο λιμάνι, πρέπει να περπατήσετε 10-15 λεπτά. Τα λεωφορεία αυτά σταματούν τα δρομολόγιά τους τα μεσάνυχτα.
 • Από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας
  • Με ταξί: Η απόσταση από το αεροδρόμιο της Αθήνας στο λιμάνι του Πειραιά είναι αρκετά μεγάλη, περίπου 30 χλμ. Χρειάζεται περίπου μια ώρα για να πάτε από το αεροδρόμιο στον Πειραιά με ταξί.
  • Με μετρό: Το μετρό είναι ο ευκολότερος και γρηγορότερος τρόπος για να πάτε από το αεροδρόμιο στον Πειραιά. Παίρνετε τη γραμμή 3 (μπλε γραμμή) από το αεροδρόμιο και μετά αλλάζετε συρμό στο Μοναστηράκι και παίρνετε την πράσινη γραμμή. Τα τρένα από το αεροδρόμιο φεύγουν κάθε μισή ώρα και χρειάζεται περίπου μία ώρα και 15 λεπτά για να πάτε από το αεροδρόμιο στο λιμάνι. Τα δρομολόγια του μετρό σταματούν περίπου τα μεσάνυχτα, οπότε μετά θα πρέπει να πάρετε το λεωφορείο ή ταξί. Τις Παρασκευές και τα Σάββατα τα δρομολόγια του μετρό επεκτείνονται μέχρι τις 2 π.μ. Ο σταθμός του μετρό στον Πειραιά βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το λιμάνι. Από εκεί θα πρέπει να βρείτε την πύλη σας, καθώς τα πλοία φεύγουν από διαφορετικές πύλες. Γι’αυτό πρέπει να βρίσκεστε στο λιμάνι περίπου μία ώρα πριν από την αναχώρηση του πλοίου.
  • Με λεωφορείο: Το λεωφορείο ΧΧ96 συνδέει το αεροδρόμιο της Αθήνας με το λιμάνι του Πειραιά. Η διαδρομή κρατά περίπου μιάμιση ώρα, αν δεν συναντήσετε κίνηση. Υπάρχουν δρομολόγια περίπου κάθε 20 λεπτά την ημέρα και κάθε 40 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Το λεωφορείο λειτουργεί 24 ώρες.

 

Τηλέφωνα Λιμεναρχείου Πειραιά: 210 4511310-7,  210 4593000