Η Νίσυρος είναι ένα νησί με ξεχωριστή ιστορία και μακραίωνη ιστορία. Η ύπαρξή της και η πορεία της στο χρόνο έχει σημαδευτεί από το ηφαίστειο, που για αιώνες σιγόκαιγε στα έγκατα της γης της. Αυτό καθόριζε το πότε και για πόσο καιρό το νησί θα μεγαλουργούσε και αυτό κατέστρεφε σε λίγη μόνο ώρα πολιτισμούς αιώνων. Παρόλα αυτά στη Νίσυρο σώζονται πολλά αξιόλογα μνημεία που φανερώνουν την πλούσια ιστορία του τόπου και εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες του νησιού. Ακόμη και το ίδιο ηφαίστειο – που σήμερα είναι ανενεργό–αποτελεί το σημαντικότερο φυσικό αξιοθέατο της Νισύρου.

Εκείνο που κάνει τη Νίσυρο να ξεχωρίζει είναι οι εναλλαγές των τοπίων της. Η άγρια ομορφιά των μαύρων βράχων δίνει τη θέση της στα καταπράσινα τοπία και οι θαλασσινές εικόνες στους γραφικούς οικισμούς με τα κατάλευκα σπίτια και τα βαμμένα σε έντονους χρωματιστούς παραθυρόφυλλα.

Η Νίσυρος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και τη συναντάμε στο κέντρο περίπου του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων ανάμεσα στην Κω και στη Τήλο.
Είναι ένα από τα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου και έχει έκταση 41 τ. χλμ. και σχήμα κωνικό. Το μεγαλύτερο τμήμα του εδάφους του νησιού είναι ορεινό και αποτελείται από ηφαιστειακά πετρώματα. Από τις εκρήξεις του ηφαιστείου της – η ύπαρξη του οποίου είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια – δημιουργήθηκε η κοιλάδα του Λακκιού με τους κρατήρες και τα βουνά Προφήτης Ηλίας, Άγιος Ιωάννης και Άγιος Γεώργιος. Επίσης, η Νίσυρος φημίζεται και για τις ιαματικές πηγές της, που είναι γνωστές από την εποχή του Ιπποκράτη.

Σ’ αυτό το νησί του Αιγαίου, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μοναδικές φυσικές και πολιτιστικές διαδρομές. Αν και πολλοί την επισκέπτονται στα πλαίσια μιας ημερήσιας εκδρομής από τη γειτονική Κω, αξίζει να παραμείνετε λίγες μέρες στη Νίσυρο και να δείτε, να θαυμάσετε και να γνωρίσετε το χθες και το σήμερα του τόπου, μέσα από τις επιλογές που σας προσφέρει.

Περιοχές του νησιού:
ΜΑΝΔΡΑΚΙ, ΠΑΛΟΙ, ΕΜΠΟΡΕΙΟΣ, ΝΙΚΙΑ