Η Σύμη με την ξεχωριστή ομορφιά της προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Χαρακτηριστικό της είναι τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά και τα διώροφα πέτρινα σπίτια τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που θυμίζουν την εποχή που το νησί ευημερούσε οικονομικά. Στις αρχές του 20ου αιώνα η Σύμη, ήταν πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου και το μεγαλύτερο σπογγαλιευτικό κέντρο του Ελλαδικού χώρου. Επίσης, είχε ανεπτυγμένη ναυτιλία και αποτελούσε εμπορική δύναμη της εποχής. Η οικονομική άνθηση που γνώρισε τότε το νησί αποτυπώνεται ακόμη και σήμερα στην αριστοκρατική φινέτσα της πόλης.

Τη Σύμη τη συναντάμε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και στα βορειοδυτικά της Ρόδου. Έχει έκταση 58 τ. χλμ. και απέχει 24 ν. μιλιά από το λιμάνι της Ρόδου με την οποία συνδέετε με τακτικά δρομολόγια και 230 ν. μ. από το λιμάνι του Πειραιά. Ένα μεγάλο μέρος του τουρισμού της το χρωστά στη γειτνίασή της με τη Ρόδο, καθώς πολλοί επισκέπτονται το νησί στα πλαίσια μιας ημερήσιας εκδρομής και αφού γοητευθούν από τις ομορφιές της, επιστρέφουν για πολυήμερες διακοπές.
Η Σύμη εκπλήσσει ευχάριστα με τα εναλλασσόμενα τοπία της. Το ορεινό έδαφός της με τα ψηλά κι απότομα βουνά, καταλήγει σε δαντελωτές ακτές και μικρούς κολπίσκους. Στις παραλίες του νησιού θα χαρείτε τις καθαρές θάλασσες και την υπέροχη φύση.

Η πολυσήμαντη ιστορία της Σύμης, αποτυπώνεται στα σημαντικά αξιοθέατα του νησιού και στα εκθέματα του αρχαιολογικού και του λαογραφικού μουσείου της. Οι βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια του νησιού φανερώνουν τη βαθιά πίστη των κατοίκων.

Η Σύμη είναι ένα μικρό, πανέμορφο νησί που κερδίζει κάθε επισκέπτη του. Διαθέτει όμως όλες τις προϋποθέσεις για αξέχαστες διακοπές. Πολυτελή ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων. Ταβέρνες, εστιατόρια και ουζερί που σας υπόσχονται μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις. Μπαράκια για τη βραδινή σας έξοδο και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος για να γνωρίσετε από πρώτο χέρι τι σημαίνει νησιώτικη διασκέδαση.

Περιοχές του νησιού:
ΣΥΜΗ ΠΟΛΗ, ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ, ΠΕΔΙ, ΕΜΠΟΡΕΙΟΣ