Η Τήνος, το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο της Ελλάδας. Κάθε χρόνο το νησί της Μεγαλόχαρης, επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να προσκυνήσουν τη Χάρη της και να εκπληρώσουν το τάμα τους στην Παναγιά.

Το νησί, που έχει γίνει διάσημο για τα θαύματα της Παναγίας, διαθέτει και μοναδικές φυσικές καλλονές και σημαντικά αξιοθέατα. Χαρακτηριστικό της Τήνου είναι οι μεγάλες αμμουδιές, τα αυθεντικά κυκλαδίτικα τοπία και τα μικρά παραδοσιακά χωριά με τα πολλά ξωκλήσια και τους περιστερώνες. Επίσης, τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, φανερώνουν πτυχές του παρελθόντος του νησιού και το ρόλο του ως θρησκευτικό κέντρο σε κάθε ιστορική περίοδο.

Η Τήνος ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος μετά τη Νάξο και την Άνδρο. Βρίσκεται ανάμεσα στη Σύρο, την Άνδρο και τη Μύκονο. Έχει έκταση 195 τ. χλμ. και είναι ορεινό νησί. Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται ο Τσικνιάς, το υψηλότερο βουνό με υψόμετρο 720 μ.
Στα εδάφη του καλλιεργούνται οπωροκηπευτικά προϊόντα, πατάτες και αμπέλια. Τα κτηνοτροφικά προϊόντα της Τήνου ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους.
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό. Είναι φιλόξενοι άνθρωποι και διακρίνονται για την πίστη τους.

Το νησί διαθέτει άρτιες τουριστικές υποδομές. Λειτουργούν ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και πολλά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων που προσφέρουν όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες του νησιού. Λόγο του θρησκευτικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η Τήνος, θα βρείτε πάρα πολλά τουριστικά καταστήματα στα οποία κυριαρχούν οι εικόνες και τα εκκλησιαστικά είδη.

Παρόλο που δεν φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή, οι ευκαιρίες διασκέδασης δε θα σας λείψουν. Και φυσικά στις ταβέρνες του νησιού θα δοκιμάσετε τις ντόπιες νοστιμιές. Η Τήνος, αν και οι περισσότεροι αρκούνται σε μια ημερήσια απόδραση καθώς ο λόγος για τον οποίο την επισκέπτονται είναι το προσκύνημα στη Παναγιά, προσφέρετε για πολυήμερες διακοπές. Ειδικά αν αναζητάτε ένα ήσυχο νησί για να ξεκουραστείτε, να απολαύσετε τη θάλασσα, να περιηγηθείτε σε όμορφα γραφικά χωριά και να διασκεδάσετε ακολουθώντας το αρχαίο ρητό «παν μέτρο άριστο», τότε η Τήνος είναι ο ιδανικός προορισμός.

Περιοχές του νησιού:
ΧΩΡΑ – ΤΗΝΟΣ, ΠΑΝΟΡΜΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΠΟΡΤΟ, ΠΥΡΓΟΣ, ΚΙΟΝΙΑ, ΥΣΤΕΡΝΙΑ, ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ, ΚΑΡΔΙΑΝΗ, ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ, ΦΑΛΑΤΑΔΟΣ