Τα Ψαρά είναι ένα μικρό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, που το όνομά του έχει γραφτεί με ολόχρυσα γράμματα στο βιβλίο της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας καθώς η συμβολή του στην Επανάσταση του 1821, υπήρξε καθοριστική.

Βρίσκονται στα βορειοδυτικά της Χίου σε απόσταση 44 ν.μ. από το λιμάνι της, με το οποίο συνδέονται με καθημερινά δρομολόγια. Όμως το κοντινότερο λιμάνι  προς το νησί είναι Λήμνια της Χίου, όπου η απόσταση με τα Ψαρά μειώνεται σα 17 ν.μ. Τα Ψαρά έχουν έκταση 42 τ. χλμ. Το έδαφος του νησιού είναι άγονο στο μεγαλύτερο μέρος του, ενώ υπάρχουν και λίγες πεδινές εκτάσεις. Ο μοναδικός οικισμός του νησιού είναι κτισμένος αμφιθεατρικά γύρω από το ιστορικό λιμάνι του νησιού. Η αρχιτεκτονική δόμηση όλου του οικισμού ακολουθεί την Αιγαιοπελαγίτικη παράδοση. Έτσι, τα σπίτια είναι – ως επί το πλείστον – διώροφα με κεραμοσκεπές και κατάλευκα.

Περπατώντας κανείς στους δρόμους των Ψαρών αντιλαμβάνεται την μοναδικότητα του τόπου. Οι όμορφες εικόνες που αντικρίζεις και κυρίως οι καλόκαρδοι κάτοικοι, απόγονοι των ηρώων της Επανάστασης του ’21, που μιλούν με περηφάνια και συγκίνηση για τους αγώνες των προγόνων τους και τα δεινά που πέρασε το νησί τους, σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι στην καρδιά της Ελλάδας…

Κατά την περιήγησή σας στα Ψαρά θα δείτε το σπίτι του μπουρλοτιέρη Κωνσταντίνου Κανάρη. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού και ιδρύθηκε κατά τον 17ο αιώνα όπου το νησί γνώριζε μεγάλε οικονομική άνθηση. Στη βιβλιοθήκη της μονής φυλάσσονται σπάνια χειρόγραφα και ιερατικά βιβλία, τυπωμένα στη Βενετία και τη Μόσχα.

Τα Ψαρά αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών για τις υπέροχες παραλίες τους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο νησί υπάρχουν παραλίες διαφόρων τύπων που ικανοποιούν όλες τις προτιμήσεις. Θα βρείτε μεγάλες αμμουδιές, βοτσαλωτές ακρογιαλιές, κλειστούς όρμους κι απάνεμα λιμανάκια.

Μια από τις κοντινότερες στην πόλη παραλίες είναι το Κατσούνι που βρίσκεται στα ανατολικά του οικισμού και συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση. Έχει αμμουδιά και ρηχά νερά. Εδώ διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι το τουρνουά Beach Volley. Στη συνέχεια της παραλίας βρίσκεται ο κόλπος της Αγίας Κυριακής, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας.Στη νότια πλευρά του οικισμού, ανάμεσα στη χερσόνησο της Μαύρης Ράχης και του Αγίου Νικολάου συναντάμε την βοτσαλωτή παραλία του Κάτω Γιαλού. Μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού είναι τα Λαζαρέτα. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και είναι αμμώδης με ρηχά νερά. Μια από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού είναι η Λάκκα. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Σε κοντινή απόσταση από την παραλία βρίσκονται οι βραχονησίδες Νησοπούλα και Άη Νικολάκι. Μια μικρή χερσόνησος χωρίζει τη Λάκκα από την παραλία Αρχοντίκι. Πρόκειται για μια πανέμορφη παραλία που συνδυάζει άμμο κι βότσαλο. Σε απόσταση 100 μ. περίπου από την ακτή βρίσκεται το νησάκι Δασκαλειό. Στο κόλπο του λιμένα των Ψαρών βρίσκεται η παραλία της Λήμνου. Είναι μια υπέροχη βοτσαλωτή παραλία που απέχει 4 χλμ. από την πόλη.

Τα Ψαρά προσφέρονται για ήσυχες διακοπές. Είναι ο ιδανικός τόπος για παραθερισμό για όσους θέλουν να αποτοξινωθούν από τους έντονους ρυθμούς και το άγχος της μεγαλούπολης.

Γύρω από το γραφικό λιμάνι των Ψαρών λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που προσφέρουν άνετη διαμονή.

Το νησί φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια και τους αστακούς, που θα βρείτε σε όλες τις ταβέρνες. Επίσης δοκιμάστε τη ντόπια μυζήθρα και τη κοπανιστή. Αγοράστε το θυμαρίσιο μέλι για το οποίο φημίζονται τα Ψαρά.